Yürüyüş Rotaları - 4 / Unirea Bölgesi ve Parlamento Sarayı

Bu bölge komünist dönemin gövde gösterisi bana göre. Unirii Meydanı, hemen komşuluğunda devasa Parlamento Sarayı (Türklerin deyimi ile Çavuş'un Sarayı) ile sonlanan Unirii Bulvarı ve çevredeki dev yapı bloklarına bakıldığında insan ölçeğini aşan yollar ve binalar bunu düşündürüyor. Bükreş'e gelmeden okuyacağınız bir çok yazıda göreceksiniz; Parlamento Sarayı Pentagon'dan sonra dünyanın 2. büyük binası. Çavuşesku döneminde yapılmış. Bugün de bir kısmı müze olarak gezilebiliyor.

Bu bölge bana göre tarihi merkez ve diğer rotalar kadar zevkli değil ama Bükreş'e gelince dev Parlamento Sarayını görmeden, en azından yakınından geçmeden ayrılmayacağınızı varsayarak yine de bildiklerimi aktarayım diyorum.


  • 1- Piaţa Unirii - Unirii Meydanı; 3. Rotamız Unirii Meydanı ile sonlanmıştı. Unirii Meydanına metronun Piata Unirii1 ve Piata Unirii2 istasyonlarından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Meydanda sizi Bükreş'in en eski alışveriş merkezlerinden biri olan "Unirea Shopping Center" (2) karşılayacak.
  • 3- Bulevardul Unirii - Unirii Bulvarı; Unirii Bulvarı Parlamento Sarayının önünde havuzlar, fıskiyeler, su gösterileri konsepti ile düzenlenmiş bir gezi yolu haline geliyor. Bu yoldan saraya doğru yürürken  binanın devasa boyutunu çok iyi görebiliyorsunuz.
  • 4- Palatul Parlamentului - Parlamento Sarayı; Bina Çavuşesku'nun en büyük projelerinden biri.  Yapımına 1983 yılında başlanmış ve inşasında 700 mimarın çalıştığından bahsediliyor.  Bu bina ve çevresindeki yapılanmanın gerçekleştirilebilmesi için bölgenin tarihi dokusu yok edilmiş ve içinde kiliselerin, sinagogların ve binlerce konutun bulunduğu çok sayıda tarihi eser yıkılmıştır.
Palatul Parlamentului - Parlamento Sarayı

  • 5- Parcul Izvor - Izvor Parkı; Hemen Parlamento Sarayı komşuluğundaki park birçok konsere ev sahipliği yapıyor. Madonna 2010 Bükreş konserini bu parkta vermişti mesela. Metrounun Izvor istasyonu ile de kolay ulaşılabilir durumda.
  • 6- Palatul Justiţiei - Adalet Sarayı; Bina Splaiul Independenţei Caddesi üzerinde yani kanal boyunda bulunuyor. 1800'lerin sonlarında yapılmış olan binanın heykellerle bezenmiş cephesi ve çatısında iki heykelin eşlik ettiği saat detayı görülmeye değer. Gece geçerseniz önünden, çok da güzel bir aydınlatması var.

Palatul Justiţiei - Adalet Sarayı - Fotoğraf wikipedia'dan

Detaylar için aşağıdaki haritayı inceleyebilir ya da Google Map'ten yardım alabilirsiniz.


No comments:

Post a Comment