Yürüyüş Rotaları-2 / Calea Victoriei Caddesi

Calea Victoriei (Zafer Yolu), Piata Victoriei'den başlayıp güney-güneydoğu doğrultusunda Unirea bölgesine doğru inen caddenin adıdır. 1692 yılında yapılmıştır ve Bükreş'in en eski tarihi caddesi olma özelliğine sahiptir. Üzerinde bulunan Ulusal Kütüphane, Ateneul Roman Konser Salonu, Ulusal Sanat Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi gibi binaları ve meydanları ile hep çekim merkezi olagelmiştir. Bunların yanı sıra bugün Hilton, Ramada, Radisson ve Novotel gibi birkaç büyük otel de yine bu caddede yer seçmiştir.

Cadde boyunca bizi neler bekliyor, bir göz atalım... 
  • Tarihi binalar, Calea Victoriei gerek "boier" denilen soylu ve aristokrat kişiler için konut amaçlı inşa edilmiş, gerek kurumsal ve anıtsal bir çok görkemli binayla şekilleniyor. Cadde boyunca görecekleriniz için küçük bir liste aşağıda...
  • 1- Palatul Cantacuzino / Muzeul National George Enescu; Bina 1900'lerin başlarında Cantacuzino ailesi için Cantacuzino Palas olarak inşa edilmiştir ve bugün George Enescu Müzesi olarak kullanılmaktadır. Bükreş'le ilgili tanıtıcı bir çok imajda bu binaya özellikle giriş kapısına rastlayabilirsiniz. Binanın dış yüzeyindeki kabartma ve heykeller görülmeye değer. George Enescu Romanya'nın yetiştirmiş olduğu en önemli besteci müzisyenlerden birisi. İsmine düzenlenmiş bir de müzik festivali bulunuyor. Festivalin sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Bükreş'in George Enescu isminde bir de Filarmoni Orkestrası bulunuyor ve düzenli olarak Ateneul Roman'da konserler veriyorlar. Orkestranın sitesi için tıklayınız. (Ateneul Roman yine Calea Victoriei Caddesi üzerinde bulunan bir konser binası ve aşağıdaki maddelerde hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.) 
George Enescu Müzesi cephesinden bir detay
  • 2- Palatul Romanit / Muzeul Colectiilor de Arta; Bina 1800'lerin sonlarında yapılmıştır. Bugün Sanat Koleksiyonları Müzesi olarak kullanılmaktadır. Birçok koleksiyonerin bağışlamış olduğu koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır.  
  • 3- Biserica Sf. Nicolae - Biserica Alba; Aziz Nicolae Kilisesi ya da Beyaz Kilise. 18. yüzyıl yapısı bir binadır.
Biserica Alba - Beyaz Kilise
  • 4- Athenee Palace Hilton Otel; Şu an Hilton Otelinin bulunduğu bina 1914 yılında yapılmıştır. İkinci Dünya Savaşı ve 89 Devrimi sırasında zarar görmüş ve yenilenmiştir.
Athenee Palace Hilton - Fotoğraf otelin kendi sitesinden
  • Piata George Enescu ve Piata Revolutiei; Bu birbirine bağlanan iki meydan çevresinde Muzeul National de Arta, Athenee Palace Hilton, Ateneul Roman ve Biblioteca Centrală Universitară binaları bulunmaktadır. Piata Revolutiei'de bulunan "Memorialul Renaşterii", "Yeniden Doğuş" anlamına gelmektedir ve 1989 Devriminde mücadele edenler ve kaybedilenler anısına yapılmıştır. Anıtın bir parçası olan duvarda devrimde hayatını kaybedenlerin isimleri bulunmaktadır.
  • 5- Ateneul Roman; Dairesel formda bir konser salonudur ve 1888 yılında inşa edilmiştir. Kendi sitelerinde belirtildiği üzere Romen ulusal kültürünün mabedi olan yapı sadece başkent Bükreş'in değil tüm ulusun mimari ve manevi simgesi olmuştur. Halktan "Atheneum için 1 Leu" kampanyası ile toplanan paralar ile yapılmıştır. Bu sebeple ulusal bilincin uyanması ve birlik olmanın bir örneği olarak gösterilmektedir. George Enescu Filarmoni Orkestrası ve George Enescu Festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Binanın dairesel iç duvarının tamamını kaplayan freskte Romen tarihinin önemli anları resmedilmiştir. Bükreş'e yolu düşen herkesin mutlaka yapması gerekenlerden biridir bence Ateneul Roman'da bir konser dinlemek.
Atheneul Roman
  • 6- Biblioteca Centrala Universitara Carol I; 3 kısımdan oluşan kütüphane binası Romen kralı Carol  I tarafından 1895 yılında açılmıştır. 89 Devrimi sırasında çıkan yangında binanın ve koleksiyonunun önemli bir kısmı küle dönmesine rağmen kütüphane bugün faaliyetine devam etmekte ve Avrupa'nın en modern kütüphanelerinden biri sayılmaktadır. Kütüphanenin aşağıdaki fotoğrafı çekildiğinde Bükreş bir Massive Attack konserine hazırlanıyordu :) Öndeki heykel ise Carol I'e ait...
Biblioteca Centrala Universitara Carol I
  • 7- Palatul Regal / Muzeul National de Arta; Daha önce Kraliyet Sarayı olarak kullanılmakta olan bina günümüzde Ulusal Sanatlar Müzesidir. Binanın ilk kısmı 1812'de yapılmış, 1837 yılında kraliyet ailesinin konutu olmuş ve daha sonraki yıllarda eklemelerle genişletilmiştir. 1882 yılında Bükreş'te elektrikle aydınlanan ilk bina da yine bu bina olmuştur. İkinci Dünya Savaşında bombardımana maruz kalmış ve bir kısmı zarar görmüştür. 1948'de Ulusal Sanat Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 89 Devriminde bina ve eserler ciddi zarar görmüş ve 10 yıllık bir yeniden yapılanma sürecinin ardından yeniden açılabilmiştir. Müze 3 kısımdan oluşmaktadır;

    * Avrupa Sanatı Galerisi
    * Romen Modern Sanat Galerisi
    * Romen Ortaçağ Sanatı Galerisi


    Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Constantin Brâncusi, Antonello de Messina, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Renoir, Monet'den eserler görebileceğiniz müzenin t
    amamını gezmenizin birkaç gününüzü alacağını belirtmeliyim.
    Müzenin web sitesi için tıklayınız.
  • 8- Biserica Adormirea Maicii Domnului / Kretulescu; 1722 yılında yapılmış Ortodoks Kilisesi.
  • 9- Teatrul Odeon; Bina 1700'lerin ikinci yarısında yapılmıştır. Odeon Tiyatrosu tarafından kullanılmaktadır. Tavanı açılabilmektedir. Odeon Tiyatrosunun önündeki küçük meydanda Türkleri çok güzel bir sürpriz beklemektedir ;)
  • 10- ATATÜRK büstü; Odeon Tiyatrosu önündeki küçük meydanda bir Mustafa Kemal Atatürk büstü bulunmaktadır. Büstün kaidesinde Türkçe ve Romence olarak "Yurtta Barış, Dünyada Barış" yazmaktadır. Bükreş'i ziyaret eden Türkler için en heyecan verici duraklardan biridir.
Odeon Tiyatrosu önünde Atatürk büstü
  • 11- Casa Capşa; 1800'lerin ortalarında inşa edilmiş bina 1886'dan günümüze Capşa Otel olarak hizmet vermektedir. Casa Capşa komünist döneme kadar Bükreş'in entellektüel ve sanat çevresi için bir buluşma, sosyalleşme mekanı olmuştur.
Casa Capşa - Fotoğraf wikipedia'dan
  • 12- Cercul Militar National; Bina 1912 yılında yapılmıştır. Ordu Evi / Askeri Kulüp olarak faaliyet göstermektedir. Gösterişli salonları birçok sosyal ve kültürel aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bina eski Sarindar Manastırının bulunduğu alana yapılmıştır. Önündeki meydanda bulunan Sarindar Çeşmesi buna bir göndermedir. 
Cercul Militar National - Fotoğraf wikipedia'dan
  • 13- Grand Hotel du Boulevard; 1870'lerde inşa edilen otel 1877'den günümüze Grand Hotel du Boulevard olarak anılmaktadır. Bulevardul Regina Elisabeta ve Calea Victoriei caddelerinin kesiştiği köşede bulunan bina en göze çarpan binalardan biridir.
  • 14- Pasajul Macca - Villacrosse; Calea Victoriei ve Eugen Carada caddelerini birbirine bağlayan pasajdır. 1800'lerin sonlarında inşa edilmiştir. İçindeki dükkanlar bugün kafe, restoran, bar olarak kullanılmaktadır. Kafelerin bir kısmında nargile bulunmaktadır. Tavanı cam kaplı olan pasajın içinden Lipscani bölgesine geçilmektedir. Bu bölgedeki diğer bir yürüyüş rotamız için Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi başlığını tıklayınız. 
Macca Villacrosse Passage
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan



Macca Villacrosse Pasajı'nın Eugen Carada
Caddesine açılan kapısı
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan
  • 15- CEC Bank Binası; En eski Romen bankası olan "Casa de Economii şi Consemnaţiuni - CEC Bank" binası 1800'lerin sonunda inşa edilmiştir. Cam ve metal malzemeden şeffaf bir kubbeye ve görkemli bir giriş kapısına sahiptir. Bükreş'te en sevdiğim binalardan biri ;) Hemen karşısında bulunan Ulusal Tarih Müzesinin merdivenlerine oturulup doyasıya seyredilesidir.
CEC Bank
  • 16- Muzeul National de Istorie a Romaniei; 1900'lerin başlarında yapılmış olan bina önce şehrin ana posta ofisi olarak hizmet vermiştir. (Palat al Poştelor-Posta Palas) 1970'lerden bu yana da Ulusal Tarih Müzesi olarak kullanılmaktadır. 
Ulusal Tarih Müzesi - Fotoğraf müzenin Facebook sayfasından.

Detayları hem aşağıdaki haritada, hem Google Map'te görebilirsiniz.



    No comments:

    Post a Comment