Yürüyüş Rotaları-3 / Piata Romana - Universitate - Piata Unirii Hattı

Bu yürüyüş rotamız Calea Victoriei Caddesine paralel bir hat ve iki cadde birbirine oldukça yakın; 1-2 dakikalık yürüme mesafesinde. Dolayısıyla iki yürüyüş rotasını birleştirmeniz de mümkün. Rotamız tek bir cadde üzerinde fakat haritadan takip edersek cadde 3 isim alıyor;
Bulevardul G-ral Magheru, B-dul N. Balcescu, B-dul C. Bratianu.
Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.

Yürüyüşümüze Romana meydanından başlıyoruz ve güney yönünde yürüyoruz. Öncelikle hemen sol tarafta genelde genç kesimin vakit geçirdiği fast food mekanlarını göreceksiniz. Burası aynı zamanda "Piata Romana" metro istasyonunun da caddeye çıktığı nokta.
  • 1- Tache Ionescu Caddesi; Fast food mekanlarının hemen yanından Tache Ionescu Caddesine girerseniz 25 numarada Romen politikacısı ve diplomatı olan Tache Ionescu'nun evini görebilirsiniz. Bir 19. yüzyıl yapısı ve bugün Etnografya ve Folklor Enstitüsü tarafından kullanılıyor. Bu sokakta mimari anlamda birçok güzel yapı göreceksiniz. Bunlardan biri de 27 numarada bulunan ve Otomobil Kulübüne ait olan bina.
Tache Ionescu Evi - Fotoğraf wikipedia'dan

Otomobil Klübü - Fotoğraf apmnir.ro'dan
Tekrar Magheru Bulvarına çıkıyoruz. Burada bir de küçük not eklemek istiyorum. Hemen trafik ışıklarından karşıya geçer ve Tache Ionescu Caddesinin yolun karşısındaki uzantısına girerseniz 200 metre ileride sağda küçücük bir fırına rastgeleceksiniz. Bu fırından Türk Simiti satın alabilir ve gezinize simit eşliğinde devam edebilirsiniz ;)

Simitinizi alıp tekrar Magheru Bulvarına çıktığınızı varsayıyorum. Yine güney yönünde yürüyoruz.
  • 2- Cartureşti Kitap ve Çay Evi; Solumuzda Magheru Bulvarı üzerinde sayılabilecek fakat adres olarak Arthur Verona Caddesi 13 numarada görünen Cartureşti Kitap ve Çay Evini bulacağız. Bina küçük bir yeşil alanın arkasında ve bu yeşil alanda Nuh'un Gemisi şeklinde tasarlanmış bir gemi / tekne içerisinde renkli hayvan figürleri göreceksiniz. Cartureşti zengin kitap, film, müzik koleksiyonunun yanında çok güzel bir çay mağazasına sahip. Kafesinde çeşitli çaylardan hem tadabilir, hem de satın alabilirsiniz. Binanın üst katındaki hediyelik eşya mağazasında ise çay ile ilgili birçok ürüne ve aksesuara ulaşabilirsiniz. Gezinize mola vermek ya da hediye faslını halletmek için çok güzel bir istasyon ;) 
  • 3- Biserica Italiana; Bulvarımızın ismi artık N. Balcescu. N. Balcescu Bulvarı 28 numarada İtalyan Katolik Kilisesi var. Bina 1913 yılında yapılmış.
Biserica Italiana - Fotoğraf bucharestdailyphoto.ro'dan

Yürümeye devam ediyoruz.
  • 4- Piata 21 Decembrie 1989; Komünist dönemin sona erdiği tarih. 21 Aralık 1989 meydanındayız. Meydanın etrafında Bükreş'in önemli tarihi, kurumsal ve modern binaları bulunuyor. Intercontinental Otel ve komşuluğunda Teatrul National, hemen bulvarın karşısında Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", devamında Universitatea Bucureşti, meydanın diğer tarafında Palatul Suţu ve karşısında Palatul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. 
  • 5- Teatrul National; Romanya Ulusal Tiyatrosu'nun binasi 2. Dünya Savaşı sırasındaki bir bombardımanda yıkılmıştır. Şu an kullanılmakta olan bina 1973'ten bu yana Ulusal Tiyatro'ya ev sahipliği yapmaktadır. Hemen komşuluğundaki "Teatrul National Opereta - Ion Dacian" operet binası ile birlikte bir kompleks şeklindedir. Komplekste sanat galerileri ve sergi salonları da bulunmaktadır. Binanın çatısında ise özellikle gençler arasında çok popüler olan bir kafe-bar yer almaktadır.
Teatrul National - Fotoğraf wikipedia'dan

  • 6- Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"; 1912 yılında yapımına başlanan bina bugün üniversitenin Mimarlık ve Şehir Planlama bölümlerine hizmet etmektedir.
  • 7- Universitatea Bucureşti ve Piaţa Universitaţii; Bükreş Üniversitesi ve Üniversite Meydanı. Burası aynı zamanda 1 numaralı yürüyüş rotamızın sınırı; Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi. İsterseniz gezinizi bu iki rotayı harmanlayarak yapabilirsiniz.
Universitatea Bucureşti - Bükreş Üniversitesi
  • 8- Palatul Suţu / Muzeul Municipiului Bucureşti; 1800'lerin ilk yarısında Suţu ailesi konutu olarak yapılmış olan bina bugün Bükreş Belediyesi Tarih Müzesine evsahipliği yapmaktadır. Bahçesinde çoğu zaman süt ürünleri, bal ve el emeği ürünlerin bulunabileceği küçük bir sergi / pazar bulunmaktadır.
Muzeul Municipului - Fotoğraf müzenin web sitesinden
  • 9- Palatul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor; 1800'lerin sonlarında inşa edilmiş olan bina bugün Tarım ve Köy Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. 
  • 10- Biserica Colţea "Trei Ierarhi"17. yüzyılda inşa edilmiş kompleks, kilise ve hastaneden oluşmaktadır. 
  • 11- Biserica  Nou "Sf. Gheorghe"; Yeni Kilise (Aziz Gheorghe Kilisesi) 18. yüzyılın başında inşa edilmiştir. Önünde Constantin  Brâncoveanu'nun heykeli bulunmaktadır. 
  • 12- Kilometer Zero Monument - Sıfır Kilometre Anıtı; Bükreş'in diğer şehirlere uzaklığının bu nokta esas alınarak ölçüldüğü kabul edilir. Küre formlu heykel 8 kısıma ayrılmıştır ve her biri bir Romen bölgesini temsil etmektedir; Muntenia, Dobrogea, BessarabiaMoldaviaBucovinaTransylvaniaBanat ve Oltenia.
Sıfır Kilometre Anıtı - Fotoğraf bucharestdailyphoto.ro'dan

  • 13- Biserica  Bărăţiei "Sf. Maria a Darurilor"; 19. yüzyıl yapısı Katolik Kilisesi. 
  • 14- COCOR Store; Lüks tüketimi hedef alan bir alışveriş merkezi. Bratianu Bulvarının Unirii Meydanına açılan kısmında yer alıyor. Binanın yüzeyinin tamamını kaplayan dev ekranda reklam ve bilgilendirme amaçlı içerik yayınlanıyor. Özellikle gece, cadde boyunca ilerlerken dev ekran çok etkileyici görünüyor. web sitesi için  http://www.cocormediachannel.ro/wordpress 
Cocor Store - Fotoğraf kendi sitesinden
(Solda Biserica  Bărăţiei görülüyor.)
Detaylar için aşağıdaki haritayı inceleyebilir ya da Google Map'ten yardım alabilirsiniz. 

No comments:

Post a Comment