Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi

Lipscani Bölgesi halk tarafından “Centrul Istoric” olarak tanımlanıyor. Anlamak için Romence bilmeye gerek yok; Tarihi Merkez…

Tıklayarak haritayı büyütebilirsiniz.

Haritada doğuda B-dul I. C. Bratianu, kuzeyde Piata Universitatii (Üniversite Meydanı) ve Bulevardul Regina Elisabeta, batıda Calea Victoriei ve güneyde Splaiul Independentei arasında kalan bölge. Bölgeye ulaşmak için en yakın 2 metro istasyonu M2 hattının “Universitate” ve “Unirea” istasyonları.

(Rota-1'in Bükreş Şehir Haritasındaki konumu için tıklayınız.)

Görebileceğiniz yerler;

  • Sokaklar; çok güzel tarihi binalar vaad ediyor yürüyüş sevenlere. Bazılarının durumuna, bakımsızlığına insan üzülüyor fakat bir taraftan da restorasyon/yenileme faaliyetleri sürüyor. Yenilenen binaların çoğu restoran, cafe, bar olarak kullanılıyor. Bölge henüz tam olarak dönüşmemiş olduğu için bir hırdavatçının ya da gelinlikçinin hemen yanındaki kafede biranızı yudumluyor olabilirsiniz. Biraz Beyoğlu, biraz Galata hissi sanki. Bölgedeki restoran, kafe tarzı işletmelerin birçoğu konsepti, dekorasyonu, menüsü ile denemeye değer. Bu başlık altında sadece birkaçından bahsediyoruz. Şimdilik ;)
Franceza Caddesi
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan

Tarihi Merkezden bir sokak
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan

Tarihi Merkez'den bir heykel
Omul, Spaţiul, Timpul (İnsan, Uzay, Zaman)
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan
  • 1- Hanul cu Tei: Strada Blanari ve Strada Lipscani arasında bir geçit şeklinde inşa edilmiş olan Hanul Tei (Ihlamurlu Han) görülmeye değer. Burası da yenilenen binalardan. İçinde güzel sanatlar malzemeleri satan baştan çıkarıcı kırtasiyeler ve yine kafeler mevcut.
  • 2- Stavropoleos Kilisesi (Biserica Stavropoleos): 18. yüzyılda yapılmış olan kilise bulunduğu caddeye de adını veriyor. Dış süslemeleri görülmeye değer. Cadde üzerinden bakıldığında çok küçük görünen kilisenin arka kısımda bulunan bahçesini de mutlaka görmenizi öneririm. Bir iç avlu şeklinde ve şehrin en kalabalık bölgesinde alabildiğine sakin ve huzurlu. Flickr'da kilisenin çok güzel resimlerine ulaşabileceğiniz bir grup var;
    http://www.flickr.com/groups/stavropoleos.
  • 3- Caru' cu Bere: Stavropoleos Caddesinde, hemen Stavropoleos Kilisesinin karşısında... www.carucubere.ro adresinde de görüleceği üzere Caru' cu Bere Bükreş'in en eski bira evi. İlk 1879'da açılmış ve 20 yıl sonra da şimdiki yerine taşınmış. Bugün Romen mutfağının örneklerini tadabileceğiniz bir restoran olarak hizmet veriyor. Binanın kendisini çok seveceğinizi düşünüyorum. Yemek yemek için vaktiniz olmasa dahi içeriyi gezmenizi öneririm. Görevliler bu ricaya çok alışıklar zaten ;) Bir şeyler yemek için vaktiniz olursa yemek seçimi size kalmış fakat içecek seçimi ile ilgili önerim menüde "nefiltrata" olarak tanımlanmış olan filtre edilmemiş biralarını tatmanız. Noroc :) (Romence şerefe demek)  
  • 4- Chocolat; Hala Stavropoleos Caddesi üzerindeyiz. Caru cu Bere'den Calea Victoriei caddesine doğru yürüdüğünüzde hemen komşusu Chocolat'a varıyorsunuz. Mutfak macerasını Belçika'da yaşamış bir girişimci tarafından Romanya'ya getirilmiş bir pastane konsepti. Yürüyüşünüze Chocolat'ın çok güzel tatlıları eşliğinde bir kahve molası ile ara verebilirsiniz. Bu arada Chocolat'tan sonra cadde Calea Victoriei caddesine bağlanıyor. Bu caddedeki yürüyüş rotamız için "Yürüyüş Rotaları-2 / Calea Victoriei Caddesi" başlığını tıklayınız. 
  • Lipscani Caddesi üzerinde arkeolojik kalıntılar; Bölgede yapılan kanalizasyon, yol, otopark çalışmaları sırasında bulunmuş olan kalıntılar hemen yer yüzeyinin altında. Lipscani Caddesi üzerine (Banca Nationala çevresi) rast gelen kısmın dışarıdan görülebilecek şekilde üzeri cam ile kapatılmış ve aydınlatılmış durumda. Okuduğum bazı sitelerde kalıntıların 17.-18. yüzyıldan kalma hanlara ait olduğu belirtiliyor. Bu şekilde düzenlenmiş olmasa da kalıntılara Lipscani bölgesinin bir çok yerinde rast gelebilirsiniz. Tamamiyle gün ışığına çıkarılacağı bir proje umudu ile...
  • 5- Banca Naţională a României; Lipscani Caddesi 25 numarada bulunan Romen Ulusal Bankası binası Bükreş'in en görkemli binalarından biri.
  • 6- Biblioteca Naţională a României; Ulusal Kütüphane olarak kullanılan bina 1907 ylında yapılmıştır. Doamnei ve Ion Ghica Caddelerinin kesiştiği köşede yine çok ihtişamlı bir köşe binadır. Çatısı, cephesi, alınlığı, cephedeki kabartma ve heykelleri ile hayran bırakacak güzelliğe sahiptir. Kütüphanenin web sitesini biraz incelerseniz bazı dijital kaynaklara ulaşmanız bile mümkün. http://www.bibnat.ro/index-ro.htm
  • 7- Biserica Rusă / Biserica Sf. Nicolae (Rus Kilisesi); Strada Ion Ghica Caddesi 9 numarada bulunan kilise 1900'lerin başında inşa edilmiş ve Rus mimarisinin özelliklerini taşıyor.  
  • 8- Banca Comerciala Romana; Lipscani ve Stavropoles Caddelerinin kesiştiği üçgen ada üzerinde bulunan bina BCR'ye hizmet vermektedir. Bina 1880'lerde yapılmıştır ve cephesi zengin süslemelere sahiptir.
  • 9- Divan; Dekorasyonu, servisi ve yemekleri ile en güzel Türk restoranlarından biri. www.thedivan.ro adresinden ulaşılabilir. Güzel menü, şık dekorasyon, doyurucu porsiyonlar.. Fondaki müzik bazen rahatsız edici olabiliyor. Strada Franceza 46 numara. 
  • 10- Hanul lui Manuc; Strada Franceza 62 numarada bulunan bina 1800'lerin başlarında Ermeni Manuc Bey tarafından yaptırılmış.Binada uzun süredir restorasyon çalışmaları sürdüğünden 2011 Mart itibari ile içini gezmek mümkün değil fakat Google'dan çok güzel resimlerine erişebilirsiniz. Bakarsınız siz geldiğinizde içine girmeniz de mümkün olur. Kim bilir :)
  • 11- Curtea Veche (Eski Mahkeme) Müzesi ve Kilisesi; Hanul lui Manuc'un hemen karşısında Strada Franceza 33 numarada bulunan yapı 14. yüzyılda konut ve kilise olarak inşa edilmiş; konut kısmı bugün bir müze, kilise halen aktif ve çok güzel bir bahçeye sahip. 
Tüm bu detayları bir de haritada göstermesek olmaz. Google Map sağolsun ;)


      1 comment: