Yürüyüş Rotaları - 5 / Piata Victoriei, Şoseaua Kiseleff, Arcul Triumf, Parcul Herastrau, Muzeul National al Satului

Rotamız Viktorya Meydanından başlıyor ve Şose Kiseleff boyunca devam ediyor.

Tıklayarak büyütünüz.

Rotayı Google Map'ten takip etmek isteyenler için...

  • 1- Piata Victoriei - Viktorya / Zafer MeydanıViktorya Meydanı şehrin ana arterlerinin birleştiği bir nokta. Romen Hükümet Sarayı da bu meydanda yer alıyor. 
Viktorya Meydanının bitip Kiseleff Caddesinin başladığı noktada hemen solumuzda Doğal Tarih Müzesi bulunuyor.
  • 2- Muzeul de Istorie Natural "Grigore Antipa" - Doğal Tarih Müzesi; Hem Romanya'nın hem dünyamızın bio-çeşitliliği konusunda fikir sahibi olabileceğiniz bir müze. Müzenin koleksiyonu hakkında aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.



    Müzenin kendi web sitesi; http://www.antipa.ro/index.php

    Doğal Tarih Müzesinden çıkıp yürümeye başlıyoruz. Yolun hemen sağında ve solunda karşılıklı iki müze bekliyor bizi. Ulusal Jeoloji Müzesi ve Köylü Müzesi. 
  • 3- Muzeul National de Geologie - Ulusal Jeoloji Müzesi; Müze binası 1900'lerin başında inşa edilmiş. Koleksiyonu Romanya ve çevresinden kaya, fosil ve mineral örnekleri içeriyor.
    Müzenin kendi web sitesi; 
    http://www.geology.ro
Fotoğraf geology.ro'dan alındı.
  • 4- Muzeul Taranului Roman - Köylü Müzesi; Jeoloji Müzesinin hemen karşısında bulunan Köylü Müzesinin koleksiyonu Romen köy yaşamına dair parçalar içeriyor. Tekstil ürünleri, seramikler,  el işi aletler... Müzeye ev sahipliği yapan bina ise 1900'lerin başlarında inşasına başlanmış tarihi bir bina. İçerisindeki Cartureşti Kitapçısından alışveriş yapabilir, bahçesindeki kafede güneşli havalarda küçük bir mola verebilirsiniz. Müzenin bir de sanatsal etkinlikler için kullanılan salonu bulunuyor; tiyatro ve sinema gösterimleri, konserler...
    Müzenin sanal tur imkanı da sağlayan bir web sitesi var.

    http://www.muzeultaranuluiroman.ro
www.tur.muzeultaranuluiroman.ro
  • 5- Parcul Kiseleff - Kiseleff Parkı; Kiseleff Parkı Şose Kiseleff'in iki yanında uzanıyor. Şehrin merkezinde keyifli bir gezi ve dinlenme imkanı sağlıyor. Parkın içerisinde çok güzel heykeller göreceksiniz. Bunların bir kısmı George Apostu'ya ait.
Fotoğraf statuidinbucuresti.blogspot.com'dan.



Fotoğraf bucharestdailyphoto.ro'dan.

 6- Piata Aviatorilor - Aviatorilor (Havacılar) MeydanıKiseleff Caddesi Kiseleff Parkını ikiye bölüyor. Parkın sınırını oluşturan caddelerden biri Kiseleff Caddesine paralel olan Aviatorilor Bulvarı. Parkın bitiminde bu bulvar üzerindeki Aviatorilor Meydanında (Piata Aviatorilor) "Eroilor Aerului" heykelini göreceksiniz. Hava Kahramanları anlamına geliyor.   



Eorilor Aerului - Hava Kahramanları
  • 7- Arcul de Triumf - Zafer Takı; Aynı alanda öncelikle Romanya'nın birleşmesi (1878) sonrası bir tak yapılmıştır. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı sonrasında 1922'de bir tak dikilmiştir. Her ikisi de zarar gören bu taklar sonrasında bugünkü takın inşası 1936'da tamamlanmıştır. Cephesi Romen heykeltraşların eserleri ile bezelidir. Özellikle Ulusal Gün olan 1 Aralık'ta resmi ve askeri kutlamalar burada yapılmaktadır. 
Arcul de Triumf - Fotoğraf wikipedia'dan.

  • 8- Parcul HerastrauŞehrin ortasında bu kadar kolay erişilebilir ve bu kadar büyük bir park olması kent sakinleri için büyük şans. Herastrau Gölü çevresindeki parkın içerisinde ister uzun yürüyüşler yapın, ister bisiklet kiralayarak gezin. Parkın tamamını yürüyerek dolaşmak ciddi zaman ve efor gerektiriyor.  Parkın içerisinde kafe, restoran türü işletmeler ve bir de lunapark mevcut. Bir Türk restoranı olan Turkuaz ve Hard Rock Cafe Bükreş şubesi de yine bu park içinde.
  • 9- Hard Rock Cafe Bucharest; Bükreş'te en çok tercih edilen kafelerden biri. Dekorasyonunda tavandaki davullar ilgi çekici.
    Kafenin web sitesi;
    http://www.hardrock.com/locations/cafes3/cafe.aspx?LocationID=467&MIBenumID=3
  • 10- Palatul Ansamblul Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Ulusal Köy Müzesi; Müze, Herastrau Parkının devamı şeklinde. Bir açık hava etnoğrafya müzesi. Çeşitli dönemlerden Romen mimarisinin örnekleri (köy hayatı) kendi ölçeğinde ve döneminin teknikleri ile bu alanda yeniden inşa edilmiş. Konutlar, hayvan barınakları, dini yapılar, anıtlar, yel değirmenleri, şarap üretiminde kullanılan ahşaptan yapılmış araçlar ve aletler... Güzel bir havada Bükreş'te yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri bu müzeyi gezmek. Müzenin mağazasında Romen el sanatlarının güzel örneklerini bulabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraflar müzenin Facebook sayfasından.
    Müzenin web sitesi;
    http://www.muzeul-satului.ro







Yürüyüş Rotaları - 4 / Unirea Bölgesi ve Parlamento Sarayı

Bu bölge komünist dönemin gövde gösterisi bana göre. Unirii Meydanı, hemen komşuluğunda devasa Parlamento Sarayı (Türklerin deyimi ile Çavuş'un Sarayı) ile sonlanan Unirii Bulvarı ve çevredeki dev yapı bloklarına bakıldığında insan ölçeğini aşan yollar ve binalar bunu düşündürüyor. Bükreş'e gelmeden okuyacağınız bir çok yazıda göreceksiniz; Parlamento Sarayı Pentagon'dan sonra dünyanın 2. büyük binası. Çavuşesku döneminde yapılmış. Bugün de bir kısmı müze olarak gezilebiliyor.

Bu bölge bana göre tarihi merkez ve diğer rotalar kadar zevkli değil ama Bükreş'e gelince dev Parlamento Sarayını görmeden, en azından yakınından geçmeden ayrılmayacağınızı varsayarak yine de bildiklerimi aktarayım diyorum.


  • 1- Piaţa Unirii - Unirii Meydanı; 3. Rotamız Unirii Meydanı ile sonlanmıştı. Unirii Meydanına metronun Piata Unirii1 ve Piata Unirii2 istasyonlarından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Meydanda sizi Bükreş'in en eski alışveriş merkezlerinden biri olan "Unirea Shopping Center" (2) karşılayacak.
  • 3- Bulevardul Unirii - Unirii Bulvarı; Unirii Bulvarı Parlamento Sarayının önünde havuzlar, fıskiyeler, su gösterileri konsepti ile düzenlenmiş bir gezi yolu haline geliyor. Bu yoldan saraya doğru yürürken  binanın devasa boyutunu çok iyi görebiliyorsunuz.
  • 4- Palatul Parlamentului - Parlamento Sarayı; Bina Çavuşesku'nun en büyük projelerinden biri.  Yapımına 1983 yılında başlanmış ve inşasında 700 mimarın çalıştığından bahsediliyor.  Bu bina ve çevresindeki yapılanmanın gerçekleştirilebilmesi için bölgenin tarihi dokusu yok edilmiş ve içinde kiliselerin, sinagogların ve binlerce konutun bulunduğu çok sayıda tarihi eser yıkılmıştır.
Palatul Parlamentului - Parlamento Sarayı

  • 5- Parcul Izvor - Izvor Parkı; Hemen Parlamento Sarayı komşuluğundaki park birçok konsere ev sahipliği yapıyor. Madonna 2010 Bükreş konserini bu parkta vermişti mesela. Metrounun Izvor istasyonu ile de kolay ulaşılabilir durumda.
  • 6- Palatul Justiţiei - Adalet Sarayı; Bina Splaiul Independenţei Caddesi üzerinde yani kanal boyunda bulunuyor. 1800'lerin sonlarında yapılmış olan binanın heykellerle bezenmiş cephesi ve çatısında iki heykelin eşlik ettiği saat detayı görülmeye değer. Gece geçerseniz önünden, çok da güzel bir aydınlatması var.

Palatul Justiţiei - Adalet Sarayı - Fotoğraf wikipedia'dan

Detaylar için aşağıdaki haritayı inceleyebilir ya da Google Map'ten yardım alabilirsiniz.


Yürüyüş Rotaları-3 / Piata Romana - Universitate - Piata Unirii Hattı

Bu yürüyüş rotamız Calea Victoriei Caddesine paralel bir hat ve iki cadde birbirine oldukça yakın; 1-2 dakikalık yürüme mesafesinde. Dolayısıyla iki yürüyüş rotasını birleştirmeniz de mümkün. Rotamız tek bir cadde üzerinde fakat haritadan takip edersek cadde 3 isim alıyor;
Bulevardul G-ral Magheru, B-dul N. Balcescu, B-dul C. Bratianu.
Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.

Yürüyüşümüze Romana meydanından başlıyoruz ve güney yönünde yürüyoruz. Öncelikle hemen sol tarafta genelde genç kesimin vakit geçirdiği fast food mekanlarını göreceksiniz. Burası aynı zamanda "Piata Romana" metro istasyonunun da caddeye çıktığı nokta.
  • 1- Tache Ionescu Caddesi; Fast food mekanlarının hemen yanından Tache Ionescu Caddesine girerseniz 25 numarada Romen politikacısı ve diplomatı olan Tache Ionescu'nun evini görebilirsiniz. Bir 19. yüzyıl yapısı ve bugün Etnografya ve Folklor Enstitüsü tarafından kullanılıyor. Bu sokakta mimari anlamda birçok güzel yapı göreceksiniz. Bunlardan biri de 27 numarada bulunan ve Otomobil Kulübüne ait olan bina.
Tache Ionescu Evi - Fotoğraf wikipedia'dan

Otomobil Klübü - Fotoğraf apmnir.ro'dan
Tekrar Magheru Bulvarına çıkıyoruz. Burada bir de küçük not eklemek istiyorum. Hemen trafik ışıklarından karşıya geçer ve Tache Ionescu Caddesinin yolun karşısındaki uzantısına girerseniz 200 metre ileride sağda küçücük bir fırına rastgeleceksiniz. Bu fırından Türk Simiti satın alabilir ve gezinize simit eşliğinde devam edebilirsiniz ;)

Simitinizi alıp tekrar Magheru Bulvarına çıktığınızı varsayıyorum. Yine güney yönünde yürüyoruz.
  • 2- Cartureşti Kitap ve Çay Evi; Solumuzda Magheru Bulvarı üzerinde sayılabilecek fakat adres olarak Arthur Verona Caddesi 13 numarada görünen Cartureşti Kitap ve Çay Evini bulacağız. Bina küçük bir yeşil alanın arkasında ve bu yeşil alanda Nuh'un Gemisi şeklinde tasarlanmış bir gemi / tekne içerisinde renkli hayvan figürleri göreceksiniz. Cartureşti zengin kitap, film, müzik koleksiyonunun yanında çok güzel bir çay mağazasına sahip. Kafesinde çeşitli çaylardan hem tadabilir, hem de satın alabilirsiniz. Binanın üst katındaki hediyelik eşya mağazasında ise çay ile ilgili birçok ürüne ve aksesuara ulaşabilirsiniz. Gezinize mola vermek ya da hediye faslını halletmek için çok güzel bir istasyon ;) 
  • 3- Biserica Italiana; Bulvarımızın ismi artık N. Balcescu. N. Balcescu Bulvarı 28 numarada İtalyan Katolik Kilisesi var. Bina 1913 yılında yapılmış.
Biserica Italiana - Fotoğraf bucharestdailyphoto.ro'dan

Yürümeye devam ediyoruz.
  • 4- Piata 21 Decembrie 1989; Komünist dönemin sona erdiği tarih. 21 Aralık 1989 meydanındayız. Meydanın etrafında Bükreş'in önemli tarihi, kurumsal ve modern binaları bulunuyor. Intercontinental Otel ve komşuluğunda Teatrul National, hemen bulvarın karşısında Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", devamında Universitatea Bucureşti, meydanın diğer tarafında Palatul Suţu ve karşısında Palatul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. 
  • 5- Teatrul National; Romanya Ulusal Tiyatrosu'nun binasi 2. Dünya Savaşı sırasındaki bir bombardımanda yıkılmıştır. Şu an kullanılmakta olan bina 1973'ten bu yana Ulusal Tiyatro'ya ev sahipliği yapmaktadır. Hemen komşuluğundaki "Teatrul National Opereta - Ion Dacian" operet binası ile birlikte bir kompleks şeklindedir. Komplekste sanat galerileri ve sergi salonları da bulunmaktadır. Binanın çatısında ise özellikle gençler arasında çok popüler olan bir kafe-bar yer almaktadır.
Teatrul National - Fotoğraf wikipedia'dan

  • 6- Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"; 1912 yılında yapımına başlanan bina bugün üniversitenin Mimarlık ve Şehir Planlama bölümlerine hizmet etmektedir.
  • 7- Universitatea Bucureşti ve Piaţa Universitaţii; Bükreş Üniversitesi ve Üniversite Meydanı. Burası aynı zamanda 1 numaralı yürüyüş rotamızın sınırı; Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi. İsterseniz gezinizi bu iki rotayı harmanlayarak yapabilirsiniz.
Universitatea Bucureşti - Bükreş Üniversitesi
  • 8- Palatul Suţu / Muzeul Municipiului Bucureşti; 1800'lerin ilk yarısında Suţu ailesi konutu olarak yapılmış olan bina bugün Bükreş Belediyesi Tarih Müzesine evsahipliği yapmaktadır. Bahçesinde çoğu zaman süt ürünleri, bal ve el emeği ürünlerin bulunabileceği küçük bir sergi / pazar bulunmaktadır.
Muzeul Municipului - Fotoğraf müzenin web sitesinden
  • 9- Palatul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor; 1800'lerin sonlarında inşa edilmiş olan bina bugün Tarım ve Köy Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. 
  • 10- Biserica Colţea "Trei Ierarhi"17. yüzyılda inşa edilmiş kompleks, kilise ve hastaneden oluşmaktadır. 
  • 11- Biserica  Nou "Sf. Gheorghe"; Yeni Kilise (Aziz Gheorghe Kilisesi) 18. yüzyılın başında inşa edilmiştir. Önünde Constantin  Brâncoveanu'nun heykeli bulunmaktadır. 
  • 12- Kilometer Zero Monument - Sıfır Kilometre Anıtı; Bükreş'in diğer şehirlere uzaklığının bu nokta esas alınarak ölçüldüğü kabul edilir. Küre formlu heykel 8 kısıma ayrılmıştır ve her biri bir Romen bölgesini temsil etmektedir; Muntenia, Dobrogea, BessarabiaMoldaviaBucovinaTransylvaniaBanat ve Oltenia.
Sıfır Kilometre Anıtı - Fotoğraf bucharestdailyphoto.ro'dan

  • 13- Biserica  Bărăţiei "Sf. Maria a Darurilor"; 19. yüzyıl yapısı Katolik Kilisesi. 
  • 14- COCOR Store; Lüks tüketimi hedef alan bir alışveriş merkezi. Bratianu Bulvarının Unirii Meydanına açılan kısmında yer alıyor. Binanın yüzeyinin tamamını kaplayan dev ekranda reklam ve bilgilendirme amaçlı içerik yayınlanıyor. Özellikle gece, cadde boyunca ilerlerken dev ekran çok etkileyici görünüyor. web sitesi için  http://www.cocormediachannel.ro/wordpress 
Cocor Store - Fotoğraf kendi sitesinden
(Solda Biserica  Bărăţiei görülüyor.)
Detaylar için aşağıdaki haritayı inceleyebilir ya da Google Map'ten yardım alabilirsiniz. 

Yürüyüş Rotaları-2 / Calea Victoriei Caddesi

Calea Victoriei (Zafer Yolu), Piata Victoriei'den başlayıp güney-güneydoğu doğrultusunda Unirea bölgesine doğru inen caddenin adıdır. 1692 yılında yapılmıştır ve Bükreş'in en eski tarihi caddesi olma özelliğine sahiptir. Üzerinde bulunan Ulusal Kütüphane, Ateneul Roman Konser Salonu, Ulusal Sanat Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi gibi binaları ve meydanları ile hep çekim merkezi olagelmiştir. Bunların yanı sıra bugün Hilton, Ramada, Radisson ve Novotel gibi birkaç büyük otel de yine bu caddede yer seçmiştir.

Cadde boyunca bizi neler bekliyor, bir göz atalım... 
  • Tarihi binalar, Calea Victoriei gerek "boier" denilen soylu ve aristokrat kişiler için konut amaçlı inşa edilmiş, gerek kurumsal ve anıtsal bir çok görkemli binayla şekilleniyor. Cadde boyunca görecekleriniz için küçük bir liste aşağıda...
  • 1- Palatul Cantacuzino / Muzeul National George Enescu; Bina 1900'lerin başlarında Cantacuzino ailesi için Cantacuzino Palas olarak inşa edilmiştir ve bugün George Enescu Müzesi olarak kullanılmaktadır. Bükreş'le ilgili tanıtıcı bir çok imajda bu binaya özellikle giriş kapısına rastlayabilirsiniz. Binanın dış yüzeyindeki kabartma ve heykeller görülmeye değer. George Enescu Romanya'nın yetiştirmiş olduğu en önemli besteci müzisyenlerden birisi. İsmine düzenlenmiş bir de müzik festivali bulunuyor. Festivalin sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Bükreş'in George Enescu isminde bir de Filarmoni Orkestrası bulunuyor ve düzenli olarak Ateneul Roman'da konserler veriyorlar. Orkestranın sitesi için tıklayınız. (Ateneul Roman yine Calea Victoriei Caddesi üzerinde bulunan bir konser binası ve aşağıdaki maddelerde hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.) 
George Enescu Müzesi cephesinden bir detay
  • 2- Palatul Romanit / Muzeul Colectiilor de Arta; Bina 1800'lerin sonlarında yapılmıştır. Bugün Sanat Koleksiyonları Müzesi olarak kullanılmaktadır. Birçok koleksiyonerin bağışlamış olduğu koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır.  
  • 3- Biserica Sf. Nicolae - Biserica Alba; Aziz Nicolae Kilisesi ya da Beyaz Kilise. 18. yüzyıl yapısı bir binadır.
Biserica Alba - Beyaz Kilise
  • 4- Athenee Palace Hilton Otel; Şu an Hilton Otelinin bulunduğu bina 1914 yılında yapılmıştır. İkinci Dünya Savaşı ve 89 Devrimi sırasında zarar görmüş ve yenilenmiştir.
Athenee Palace Hilton - Fotoğraf otelin kendi sitesinden
  • Piata George Enescu ve Piata Revolutiei; Bu birbirine bağlanan iki meydan çevresinde Muzeul National de Arta, Athenee Palace Hilton, Ateneul Roman ve Biblioteca Centrală Universitară binaları bulunmaktadır. Piata Revolutiei'de bulunan "Memorialul Renaşterii", "Yeniden Doğuş" anlamına gelmektedir ve 1989 Devriminde mücadele edenler ve kaybedilenler anısına yapılmıştır. Anıtın bir parçası olan duvarda devrimde hayatını kaybedenlerin isimleri bulunmaktadır.
  • 5- Ateneul Roman; Dairesel formda bir konser salonudur ve 1888 yılında inşa edilmiştir. Kendi sitelerinde belirtildiği üzere Romen ulusal kültürünün mabedi olan yapı sadece başkent Bükreş'in değil tüm ulusun mimari ve manevi simgesi olmuştur. Halktan "Atheneum için 1 Leu" kampanyası ile toplanan paralar ile yapılmıştır. Bu sebeple ulusal bilincin uyanması ve birlik olmanın bir örneği olarak gösterilmektedir. George Enescu Filarmoni Orkestrası ve George Enescu Festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Binanın dairesel iç duvarının tamamını kaplayan freskte Romen tarihinin önemli anları resmedilmiştir. Bükreş'e yolu düşen herkesin mutlaka yapması gerekenlerden biridir bence Ateneul Roman'da bir konser dinlemek.
Atheneul Roman
  • 6- Biblioteca Centrala Universitara Carol I; 3 kısımdan oluşan kütüphane binası Romen kralı Carol  I tarafından 1895 yılında açılmıştır. 89 Devrimi sırasında çıkan yangında binanın ve koleksiyonunun önemli bir kısmı küle dönmesine rağmen kütüphane bugün faaliyetine devam etmekte ve Avrupa'nın en modern kütüphanelerinden biri sayılmaktadır. Kütüphanenin aşağıdaki fotoğrafı çekildiğinde Bükreş bir Massive Attack konserine hazırlanıyordu :) Öndeki heykel ise Carol I'e ait...
Biblioteca Centrala Universitara Carol I
  • 7- Palatul Regal / Muzeul National de Arta; Daha önce Kraliyet Sarayı olarak kullanılmakta olan bina günümüzde Ulusal Sanatlar Müzesidir. Binanın ilk kısmı 1812'de yapılmış, 1837 yılında kraliyet ailesinin konutu olmuş ve daha sonraki yıllarda eklemelerle genişletilmiştir. 1882 yılında Bükreş'te elektrikle aydınlanan ilk bina da yine bu bina olmuştur. İkinci Dünya Savaşında bombardımana maruz kalmış ve bir kısmı zarar görmüştür. 1948'de Ulusal Sanat Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 89 Devriminde bina ve eserler ciddi zarar görmüş ve 10 yıllık bir yeniden yapılanma sürecinin ardından yeniden açılabilmiştir. Müze 3 kısımdan oluşmaktadır;

    * Avrupa Sanatı Galerisi
    * Romen Modern Sanat Galerisi
    * Romen Ortaçağ Sanatı Galerisi


    Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Constantin Brâncusi, Antonello de Messina, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Renoir, Monet'den eserler görebileceğiniz müzenin t
    amamını gezmenizin birkaç gününüzü alacağını belirtmeliyim.
    Müzenin web sitesi için tıklayınız.
  • 8- Biserica Adormirea Maicii Domnului / Kretulescu; 1722 yılında yapılmış Ortodoks Kilisesi.
  • 9- Teatrul Odeon; Bina 1700'lerin ikinci yarısında yapılmıştır. Odeon Tiyatrosu tarafından kullanılmaktadır. Tavanı açılabilmektedir. Odeon Tiyatrosunun önündeki küçük meydanda Türkleri çok güzel bir sürpriz beklemektedir ;)
  • 10- ATATÜRK büstü; Odeon Tiyatrosu önündeki küçük meydanda bir Mustafa Kemal Atatürk büstü bulunmaktadır. Büstün kaidesinde Türkçe ve Romence olarak "Yurtta Barış, Dünyada Barış" yazmaktadır. Bükreş'i ziyaret eden Türkler için en heyecan verici duraklardan biridir.
Odeon Tiyatrosu önünde Atatürk büstü
  • 11- Casa Capşa; 1800'lerin ortalarında inşa edilmiş bina 1886'dan günümüze Capşa Otel olarak hizmet vermektedir. Casa Capşa komünist döneme kadar Bükreş'in entellektüel ve sanat çevresi için bir buluşma, sosyalleşme mekanı olmuştur.
Casa Capşa - Fotoğraf wikipedia'dan
  • 12- Cercul Militar National; Bina 1912 yılında yapılmıştır. Ordu Evi / Askeri Kulüp olarak faaliyet göstermektedir. Gösterişli salonları birçok sosyal ve kültürel aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bina eski Sarindar Manastırının bulunduğu alana yapılmıştır. Önündeki meydanda bulunan Sarindar Çeşmesi buna bir göndermedir. 
Cercul Militar National - Fotoğraf wikipedia'dan
  • 13- Grand Hotel du Boulevard; 1870'lerde inşa edilen otel 1877'den günümüze Grand Hotel du Boulevard olarak anılmaktadır. Bulevardul Regina Elisabeta ve Calea Victoriei caddelerinin kesiştiği köşede bulunan bina en göze çarpan binalardan biridir.
  • 14- Pasajul Macca - Villacrosse; Calea Victoriei ve Eugen Carada caddelerini birbirine bağlayan pasajdır. 1800'lerin sonlarında inşa edilmiştir. İçindeki dükkanlar bugün kafe, restoran, bar olarak kullanılmaktadır. Kafelerin bir kısmında nargile bulunmaktadır. Tavanı cam kaplı olan pasajın içinden Lipscani bölgesine geçilmektedir. Bu bölgedeki diğer bir yürüyüş rotamız için Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi başlığını tıklayınız. 
Macca Villacrosse Passage
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan



Macca Villacrosse Pasajı'nın Eugen Carada
Caddesine açılan kapısı
Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan
  • 15- CEC Bank Binası; En eski Romen bankası olan "Casa de Economii şi Consemnaţiuni - CEC Bank" binası 1800'lerin sonunda inşa edilmiştir. Cam ve metal malzemeden şeffaf bir kubbeye ve görkemli bir giriş kapısına sahiptir. Bükreş'te en sevdiğim binalardan biri ;) Hemen karşısında bulunan Ulusal Tarih Müzesinin merdivenlerine oturulup doyasıya seyredilesidir.
CEC Bank
  • 16- Muzeul National de Istorie a Romaniei; 1900'lerin başlarında yapılmış olan bina önce şehrin ana posta ofisi olarak hizmet vermiştir. (Palat al Poştelor-Posta Palas) 1970'lerden bu yana da Ulusal Tarih Müzesi olarak kullanılmaktadır. 
Ulusal Tarih Müzesi - Fotoğraf müzenin Facebook sayfasından.

Detayları hem aşağıdaki haritada, hem Google Map'te görebilirsiniz.



    Yürüyüş Rotaları-1 / Tarihi Merkez Lipscani Bölgesi

    Lipscani Bölgesi halk tarafından “Centrul Istoric” olarak tanımlanıyor. Anlamak için Romence bilmeye gerek yok; Tarihi Merkez…

    Tıklayarak haritayı büyütebilirsiniz.

    Haritada doğuda B-dul I. C. Bratianu, kuzeyde Piata Universitatii (Üniversite Meydanı) ve Bulevardul Regina Elisabeta, batıda Calea Victoriei ve güneyde Splaiul Independentei arasında kalan bölge. Bölgeye ulaşmak için en yakın 2 metro istasyonu M2 hattının “Universitate” ve “Unirea” istasyonları.

    (Rota-1'in Bükreş Şehir Haritasındaki konumu için tıklayınız.)

    Görebileceğiniz yerler;

    • Sokaklar; çok güzel tarihi binalar vaad ediyor yürüyüş sevenlere. Bazılarının durumuna, bakımsızlığına insan üzülüyor fakat bir taraftan da restorasyon/yenileme faaliyetleri sürüyor. Yenilenen binaların çoğu restoran, cafe, bar olarak kullanılıyor. Bölge henüz tam olarak dönüşmemiş olduğu için bir hırdavatçının ya da gelinlikçinin hemen yanındaki kafede biranızı yudumluyor olabilirsiniz. Biraz Beyoğlu, biraz Galata hissi sanki. Bölgedeki restoran, kafe tarzı işletmelerin birçoğu konsepti, dekorasyonu, menüsü ile denemeye değer. Bu başlık altında sadece birkaçından bahsediyoruz. Şimdilik ;)
    Franceza Caddesi
    Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan

    Tarihi Merkezden bir sokak
    Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan

    Tarihi Merkez'den bir heykel
    Omul, Spaţiul, Timpul (İnsan, Uzay, Zaman)
    Fotoğraf bucharestdailyphoto.com'dan
    • 1- Hanul cu Tei: Strada Blanari ve Strada Lipscani arasında bir geçit şeklinde inşa edilmiş olan Hanul Tei (Ihlamurlu Han) görülmeye değer. Burası da yenilenen binalardan. İçinde güzel sanatlar malzemeleri satan baştan çıkarıcı kırtasiyeler ve yine kafeler mevcut.
    • 2- Stavropoleos Kilisesi (Biserica Stavropoleos): 18. yüzyılda yapılmış olan kilise bulunduğu caddeye de adını veriyor. Dış süslemeleri görülmeye değer. Cadde üzerinden bakıldığında çok küçük görünen kilisenin arka kısımda bulunan bahçesini de mutlaka görmenizi öneririm. Bir iç avlu şeklinde ve şehrin en kalabalık bölgesinde alabildiğine sakin ve huzurlu. Flickr'da kilisenin çok güzel resimlerine ulaşabileceğiniz bir grup var;
      http://www.flickr.com/groups/stavropoleos.
    • 3- Caru' cu Bere: Stavropoleos Caddesinde, hemen Stavropoleos Kilisesinin karşısında... www.carucubere.ro adresinde de görüleceği üzere Caru' cu Bere Bükreş'in en eski bira evi. İlk 1879'da açılmış ve 20 yıl sonra da şimdiki yerine taşınmış. Bugün Romen mutfağının örneklerini tadabileceğiniz bir restoran olarak hizmet veriyor. Binanın kendisini çok seveceğinizi düşünüyorum. Yemek yemek için vaktiniz olmasa dahi içeriyi gezmenizi öneririm. Görevliler bu ricaya çok alışıklar zaten ;) Bir şeyler yemek için vaktiniz olursa yemek seçimi size kalmış fakat içecek seçimi ile ilgili önerim menüde "nefiltrata" olarak tanımlanmış olan filtre edilmemiş biralarını tatmanız. Noroc :) (Romence şerefe demek)  
    • 4- Chocolat; Hala Stavropoleos Caddesi üzerindeyiz. Caru cu Bere'den Calea Victoriei caddesine doğru yürüdüğünüzde hemen komşusu Chocolat'a varıyorsunuz. Mutfak macerasını Belçika'da yaşamış bir girişimci tarafından Romanya'ya getirilmiş bir pastane konsepti. Yürüyüşünüze Chocolat'ın çok güzel tatlıları eşliğinde bir kahve molası ile ara verebilirsiniz. Bu arada Chocolat'tan sonra cadde Calea Victoriei caddesine bağlanıyor. Bu caddedeki yürüyüş rotamız için "Yürüyüş Rotaları-2 / Calea Victoriei Caddesi" başlığını tıklayınız. 
    • Lipscani Caddesi üzerinde arkeolojik kalıntılar; Bölgede yapılan kanalizasyon, yol, otopark çalışmaları sırasında bulunmuş olan kalıntılar hemen yer yüzeyinin altında. Lipscani Caddesi üzerine (Banca Nationala çevresi) rast gelen kısmın dışarıdan görülebilecek şekilde üzeri cam ile kapatılmış ve aydınlatılmış durumda. Okuduğum bazı sitelerde kalıntıların 17.-18. yüzyıldan kalma hanlara ait olduğu belirtiliyor. Bu şekilde düzenlenmiş olmasa da kalıntılara Lipscani bölgesinin bir çok yerinde rast gelebilirsiniz. Tamamiyle gün ışığına çıkarılacağı bir proje umudu ile...
    • 5- Banca Naţională a României; Lipscani Caddesi 25 numarada bulunan Romen Ulusal Bankası binası Bükreş'in en görkemli binalarından biri.
    • 6- Biblioteca Naţională a României; Ulusal Kütüphane olarak kullanılan bina 1907 ylında yapılmıştır. Doamnei ve Ion Ghica Caddelerinin kesiştiği köşede yine çok ihtişamlı bir köşe binadır. Çatısı, cephesi, alınlığı, cephedeki kabartma ve heykelleri ile hayran bırakacak güzelliğe sahiptir. Kütüphanenin web sitesini biraz incelerseniz bazı dijital kaynaklara ulaşmanız bile mümkün. http://www.bibnat.ro/index-ro.htm
    • 7- Biserica Rusă / Biserica Sf. Nicolae (Rus Kilisesi); Strada Ion Ghica Caddesi 9 numarada bulunan kilise 1900'lerin başında inşa edilmiş ve Rus mimarisinin özelliklerini taşıyor.  
    • 8- Banca Comerciala Romana; Lipscani ve Stavropoles Caddelerinin kesiştiği üçgen ada üzerinde bulunan bina BCR'ye hizmet vermektedir. Bina 1880'lerde yapılmıştır ve cephesi zengin süslemelere sahiptir.
    • 9- Divan; Dekorasyonu, servisi ve yemekleri ile en güzel Türk restoranlarından biri. www.thedivan.ro adresinden ulaşılabilir. Güzel menü, şık dekorasyon, doyurucu porsiyonlar.. Fondaki müzik bazen rahatsız edici olabiliyor. Strada Franceza 46 numara. 
    • 10- Hanul lui Manuc; Strada Franceza 62 numarada bulunan bina 1800'lerin başlarında Ermeni Manuc Bey tarafından yaptırılmış.Binada uzun süredir restorasyon çalışmaları sürdüğünden 2011 Mart itibari ile içini gezmek mümkün değil fakat Google'dan çok güzel resimlerine erişebilirsiniz. Bakarsınız siz geldiğinizde içine girmeniz de mümkün olur. Kim bilir :)
    • 11- Curtea Veche (Eski Mahkeme) Müzesi ve Kilisesi; Hanul lui Manuc'un hemen karşısında Strada Franceza 33 numarada bulunan yapı 14. yüzyılda konut ve kilise olarak inşa edilmiş; konut kısmı bugün bir müze, kilise halen aktif ve çok güzel bir bahçeye sahip. 
    Tüm bu detayları bir de haritada göstermesek olmaz. Google Map sağolsun ;)